Verschillende soorten rechtsgebieden

Als je een advocaat nodig hebt is het belangrijk om te kijken wat voor een soort advocatenkantoor jij gaat vragen om hulp. Elke advocaat heeft zijn eigen specialisatie waardoor je soms beter bij een bepaalde advocaat kunt zijn met jouw vraagstukken. Een advocaat die zich vooral bezighoudt met echtscheidingen is weer heel anders dan een strafrechtadvocaat. Iemand die met auteursrechten werkt doet dus ook heel andere dingen dan een advocaat die bezig is met letselschade. Daarom is een overzicht van de verschillende rechtsgebieden die we in Nederland hebben erg handig. 

Arbeidsrecht
Hierin houdt men zich bezig met de verhouding tussen werknemer en werkgever. Beiden partijen hebben rechten en plichten. Zijn er geschillen op je werk? Dan is het handig een advocaat bij je te hebben die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht.

Civiel recht
Civiel betekent ‘burgerlijk’ en de zaken die vallen onder civiel recht gaan dan ook om burgers onderling. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een burenruzie. Als je dit niet onderling kan oplossen is het handig dat er een advocaat je bijstaat.

Huurrecht
Het huurrecht is eigenlijk een onderdeel van het burgerlijkrecht en houdt zich bezig met huurovereenkomsten. Alle rechten en plichten van een huurder en verhuurder vallen hier onder.

Letselschade
Alle geestelijke en lichamelijke schade naar aanleiding van een ongeluk wordt hieronder verstaan. Niet alleen een verkeersongeluk valt hier onder, maar ongelukken kunnen ook gebeuren tijdens het werk (bedrijfsongeval) en ook medische fouten vallen hieronder. Bij schadeclaims of andere zaken is het verstandig om een advocaat te nemen die verstand heeft van letselschade.

Strafrecht
Misschien wel meest bekende rechtsgebied. Dit komt mede door al die spannende advocatenseries op tv. Die gaan natuurlijk niet over hoe spannend het is om een huurovereenkomst op te stellen of de erfgrens tussen twee tuinen te beslissen. Alle handelingen en gedragingen waar een burger in Nederland zich aan moet houden valt onder dit recht. Bij een overtreding of misdrijf worden er regels verbroken en ben je dus strafbaar. 

Personen- en familierecht
Alle familiaire zaken vallen onder dit recht. Denk bijvoorbeeld aan echtscheidingen en alimentatie, maar ook dingen als erfenissen en voogdijen worden hier geregeld. Bij sommige zaken kunnen families het niet meer onderling regelen en dan is een advocaat die zich bezighoudt met familierecht erg belangrijk.

Ondernemingsrecht
Heb je een organisatie met een winstoogmerk? Dan val je onder het ondernemingsrecht. Hier kun je terecht bij problemen met zakenpartners, insolventierecht en faillissementen. 

Facebook
Twitter
Pinterest