Ik heb een burn-out, hoe nu verder?

pexels-nataliya-vaitkevich-6837648

Gebrek aan energie, minder levenslust, een down gevoel: je hebt een burn-out. Een burn-out kan bestaan uit zowel lichamelijke als psychische klachten. Je kunt last hebben van hoofdpijn, maar ook erg prikkelbaar zijn. Een burn-out gaat jammer genoeg niet zomaar over. Er bestaat geen pilletje dat je kunt nemen. Je zult met jezelf aan de slag moeten gaan om te herstellen. In dit artikel hebben we een aantal handige herstel tips voor je op een rijtje gezet. 

Zoek professionele hulp 

Als je een burn-out hebt, kun je het beste professionele hulp zoeken. Op deze manier sta je er niet alleen voor en kun je je gedachten delen met iemand die er verstand van heeft. Ga bijvoorbeeld eens langs bij je huisarts en deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Denk eventueel ook na over burn out therapie, dit kan soms via je werk geregeld worden. Een bedrijfsarts bespreekt dan met je hoe je je voelt en hoeveel je nog kan blijven werken. Misschien zijn er aanpassingen in je werk nodig of wordt je genoodzaakt om een tijdje te stoppen met werken. Een online psycholoog helpt je verder als je een tijdje thuis hebt gezeten. 

Gas terugnemen

De eerste stap bij een burn-out is rust nemen. Dit betekent niet dat je dagenlang in bed moet gaan liggen, maar je zult het toch iets rustiger aan moeten doen. Geef bepaalde taken en verplichtingen uit handen. Kijk als eerst naar je werk, misschien is het nodig om helemaal rust te nemen of kies ervoor om een aantal uur minder te gaan werken. Kijk vervolgens naar andere activiteiten zoals het huishouden en hobby’s. Wat kun je de komende tijd op een iets lager pitje zetten en op welke momenten kun je jezelf vrij geven om te herstellen?

Grenzen stellen

Een burn-out heeft alles te maken met grenzen. Als je deze ziekte hebt, ben je namelijk over je grenzen heen gegaan. In de toekomst zul je rekening moeten houden met je grenzen en vaker nee moeten zeggen. In de herstelperiode is het belangrijk om erachter te komen waar jouw grenzen liggen. Gevoelens van irritatie en verdriet kunnen een signaal zijn dan een grens is overschreden. Wees jezelf dan ook bewust van deze gevoelens en sta stil bij wat er aan deze gevoelens vooraf ging. Zo zul je stap bij stap beter leren omgaan met jouw grenzen. 

Facebook
Twitter
Pinterest