Uw bromfiets verzekeren: dit moet u weten over dekking, uitbreidingen en eigen risico

Wilt u uw bromfiets verzekeren en heeft u een goede regeling nodig? Dan is het verstandig om hier goed over na te denken. Want er worden u verschillende opties aangeboden door verschillende verzekeraars. Het is niet de bedoeling dat u een aanbieding misloopt of u de verkeerde regeling kiest. U moet allereerst gerust op uw bromfiets kunnen stappen en moet u een claim indienen, dan wilt u niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Een bromfiets verzekeren en het vinden van de beste regeling daarvoor doet u met een vergelijking. We hebben hier alvast wat informatie verzameld, zodat u weet wat uw mogelijkheden zijn als u uw bromfiets gaat verzekeren.

Uw bromfiets verzekeren met de juiste dekking

Het belangrijkste punt bij het vinden van een goede bromfietsverzekering is mogelijk wel het uitkiezen van de dekking. Deze keuze beïnvloedt de prijs voor uw nieuwe bromfietsverzekering, maar ook wat er door hen wordt vergoed. U kunt deze keuze maken op budget, maar het is beter om de dagwaarde en de leeftijd van de brommer ook mee te nemen. U wilt een nieuwe brommer niet onderverzekeren en een oude brommer niet oververzekeren. Gaat u een bromfiets verzekeren, dan heeft u drie opties:

  1. Een WA bromfietsverzekering

U bent minimaal verplicht om een WA bromfietsverzekering af te sluiten, wilt u met uw brommer de weg op kunnen. Dit is de verzekering met de minst complete dekking en bij het bromfiets verzekeren is dit dus ook de goedkoopste optie. Met een WA verzekering bent u alleen verzekerd voor schade die u aanricht bij anderen. Loopt uw brommer op welke manier dan ook schade op, dan zal deze met een WA verzekering niet door uw eigen verzekering worden vergoed. Met dit type verzekering kunt u een oude bromfiets verzekeren, of een bromfiets met een lage dagwaarde.

  1. Een WA beperkt casco verzekering

De meeste mensen kiezen echter voor een wat betere dekking en dan is de WA beperkt casco verzekering een ideale optie. U bent dan verzekerd voor schade aan anderen door uw toedoen, maar ook voor bijvoorbeeld schade als gevolg van brand, hagel, diefstal, bliksem, loslopende dieren en ontploffing. Met andere woorden, u bent ook verzekerd voor schade als gevolg van overmacht en bij situaties waar u niets aan kunt doen. Met een WA beperkt casco verzekering kunt u een bromfiets verzekeren die wat jonger is en die nog een goede dagwaarde heeft.

  1. Een allrisk verzekering

Wilt u een nieuwe of waardevolle bromfiets verzekeren, dan is de allrisk verzekering mogelijk een goede optie voor u. Met deze verzekering bent u gedekt voor schade aan anderen, voor schade door diefstal, brand et cetera en voor schade die u zichzelf heeft aangericht bij een aanrijding die u heeft veroorzaakt. Eigenlijk is dus praktisch elke situatie gedekt. Deze optie geeft u gemoedsrust en dat is vooral bij nieuwe en waardevolle voertuigen fijn. U betaalt voor de allrisk verzekering wel het meest. Wilt u uw bromfiets verzekeren met een allrisk verzekering, dan hoeft u zich over schade geen zorgen meer te maken.

Uw verzekering uitbreiden

Nadat u een keuze heeft gemaakt over de dekking van uw verzekering, is het mogelijk om deze verder uit te breiden. En dat doet u dan weer door voor een aanvullende verzekering te kiezen. Er worden u dan verschillende opties aangeboden en deze zijn per verzekeraar anders. Met een aanvullende regeling kunt u uw bromfiets verzekeren voor bijzonder vervelende situaties en op dat moment komen deze extra regelingen goed uit. Er worden dan twee gangbare opties aangeboden.

  • U kunt uw bromfiets verzekeren met een rechtshulpverzekering. Komt u in een aanrijding terecht en u komt er met de andere partij zelf niet uit, dan zal u juridisch advies moeten inwinnen. Dit is duur en de kosten worden dan vergoed door uw verzekeraar als u een aanvullende verzekering voor rechtshulp heeft afgesloten.
  • Een andere optie die u heeft is een ongeval verzekering voor opzittenden, dus de bestuurder en de passagier. Als u besluit uw bromfiets te verzekeren met deze regeling, dan worden kosten na een ernstig ongeval vergoed. U kunt dan denken aan salaris dat u misloopt, kosten voor medische behandelingen en kosten voor het aanpassen van uw woning na invaliditeit.

Het eigen risico

Een laatst punt wat mogelijk belangrijk is, is het eigen risico. En dan hanteren de verzekeraars niet allemaal dezelfde regeling. U kunt als u uw bromfiets verzekeren gaat niet zelf bepalen wat het eigen risico is. Veel verzekeraars hebben daar een vaste regeling voor, zoals 10 procent van het claimbedrag. Een andere mogelijkheid is dat ze u een vast eigen risico bedrag aanbieden en deze is dan vaak €100 tot €150. Dit eigen risico bedrag gaat omhoog als er iemand die jonger dan 25 jaar is op de bromfiets gaat rijden. Ook als uw bromfiets gestolen wordt en u had deze niet met een categorie 3 ART slot vergrendeld, gaat het eigen risico bij sommige verzekeraars omhoog. Lees de kleine letters dus goed door voordat u uw bromfiets verzekeren gaat. Het is belangrijk dat u een regeling met een eigen risico uitkiest waar u zich goed bij voelt en dat u zich kunt veroorloven.

Uw bromfiets verzekeren met een vergelijking

De beste manier om uw bromfiets te verzekeren is door middel van een vergelijking. U kiest één of meerdere goede onafhankelijke vergelijkingssites uit waarmee u alle verzekeraars te zien krijgt. U gebruikt de filters en bekijkt de zoekresultaten niet alleen op prijs, maar ook op inhoud. Op deze manier uw bromfiets verzekeren kunt u overigens elk jaar doen. Dat betekent dat u elk jaar weer zeker weet dat u de beste en goedkoopste regeling uitkiest. Verzekeraars veranderen en uw situatie verandert en de manier waarop u nu uw bromfiets verzekeren wilt kan anders zijn dan vorig jaar. Door elk jaar een vergelijking te maken zorgt u ervoor dat uw bromfiets weer optimaal verzekerd is.

Vergelijk uw bromfietsverzekering vandaag nog.

Facebook
Twitter
Pinterest