Algemene voorwaarden: hoe en wat?

Iedereen kent ze wel: algemene voorwaarden, oftewel grote lappen tekst die bijna iedereen overslaat, maar er toch mee akkoord gaat. Als ondernemer denk je daarom misschien dat het geen nut heeft om algemene voorwaarden op te stellen, maar ze zijn wel degelijk van toegevoegde waarde. In deze blog lees je daarom wat algemene voorwaarden precies zijn en hoe ze handig kunnen zijn voor jouw bedrijf!

Wat zijn algemene voorwaarden?

Wanneer een klant en jij een overeenkomst aangaan (bijvoorbeeld de aankoop van een product of dienst) is het handig om daarover een aantal voorwaarden te stellen. Dit zijn de algemene voorwaarden. Hierin staan jouw rechten en plichten zwart op wit vastgelegd, zodat misverstanden of juridische conflicten voorkomen kunnen worden. Zo heb je altijd een stok achter de deur en zijn je bedrijf en jij goed beschermd wanneer er een meningsverschil met een klant of bijvoorbeeld een leverancier ontstaat.

Niet verplicht, wel heel verstandig

Je zou het misschien niet verwachten, maar het is wettelijk niet verplicht om algemene voorwaarden op je website te hebben. Desondanks is het zeker aan te raden om dit wel te doen. Initieel kost het opstellen van algemene voorwaarden namelijk misschien wat tijd en geld, maar dit bespaar je jezelf dan weer in de toekomst doordat je potentieel conflict voorkomt! Aanvullend kan je er nog voor kiezen om je algemene voorwaarden te deponeren bij de Kamer van Koophandel of de rechtbank. Dan komt er een datum op te staan, waardoor er geen misverstanden meer kunnen ontstaan over wanneer je algemene precies gaan gelden.

Laat je algemene voorwaarden opstellen

Bij het opstellen van algemene voorwaarden komt nogal wat juridische kennis van de huidige wet- en regelgeving kijken. Daarom is het ook helemaal niet vreemd om hulp in te schakelen bij het opstellen van je algemene voorwaarde. Tegenwoordig kan je je algemene voorwaarden zelfs helemaal laten opstellen! Zeker een aanrader als je weinig tijd hebt en zeker wil weten dat je algemene voorwaarden helemaal kloppen!

Facebook
Twitter
Pinterest